مدیریت مرکز رشد فناوری دانشگاه فردوسی مشهد

نام واحد فناور مستقر در مركز رشد فناوري دانشگاه فردوسي مشهد:

سوسن گل خراسان

عنوان ایده محوری:

طرح تولید سوخ (Bulb) لیلیوم (Lily) در سطح تجاری، برای اولین بار در ایران به همراه تولید گل شاخه بریده آن به روش هیدروپونیک Hydroponic Soilless Culture

توضیح ایده محوری:

لیلیوم از جمله گیاهان زینتی معروف جهان می­باشد که تقریبا در همه قاره های نیمکره شمالی پراکنده شده است. آنها طیفی از رنگها شامل زرد، سفید، قرمز و نارنجی را دارند و به طور معمول در هیبریدهای آسیاتیک روی گل به سمت بالا بوده و دارای عطر کم و یا فاقد عطر هستند، ولی هیبریدهای ارینتال بسیار معطر و گل­ها به صورت افقی بوده، علاوه بر این ممکن است دارای سایه­هایی از رنگ قرمز، سفید و یا صورتی باشند. سوسن ها از طریق کاشت سوخ­های تجاری آن تکثیر می­شوند، از این رو دارا بودن سوخ با کیفیت مناسب یکی از ملزومات تولید گل شاخه بریده لیلیوم با کیفیت بالا است. ولی با این وجود در کشور ما هیچ موسسه­ی دولتی و یا خصوصی وجود ندارد که تولید سوخ این گیاه را انجام دهد و تمام سوخ­های موجود در ایران از کشورهای نظیر هلند، شیلی، چین و ژاپن وارد می­شوند. با توجه به اینکه سوخ­ها پس از یک دوره کشت دچار کاهش اندازه شده لذا در دوره کشت بعدی گلی با کیفیت پایین تولید می­کنند و کشاورزان و تولید کنندگان گل تمایل به استفاده از سوخ­هایی که یک بار تولید گل نموده­اند را ندارند چون با توجه به بالا بودن نهاد­های تولید گل شاخه بریده لیلیوم تولید گل بی کیفیت نمی­تواند توجیه اقتصادی داشته باشد. از این رو تولید کنندگان گل سوخ­های یک بار کشت شده خود را عموما دور ریخته و دوباره اقدام به خرید سوخ می­نمایند که این امر مستلزم وارد کردن دوباره سوخ لیلیوم از کشورهای مذکور می­شود، که خود دارای مشکلاتی است تولید سوخ لیلیوم به دلیل اینکه این سوخ فاقد پوشش یا همان فلس خشک خارجی می­باشد و از طرفی نیاز­های دمایی مختلفی طی تکثیر به روش فلس­برداری که عمده ترین روش تولید سوخ تجاری می­باشد را دارد، به تاسیسات مجهزی نیازمند است و از طرفی عاری از آلودگی بودن محیط کشت فلس و سایر نهاده­های تولید، این امر را تشدید می­نماید. داشتن دانش فنی تولید چه در زمینه تولید سوخ و چه در زمینه تولید گل شاخه بریده که باید به صورت مکمل انجام شوند از ضرورات تولید سوخ می­باشد، که مجموع این عوامل موجب شده که تولید سوخ لیلیوم جز از کسانی که در این زمینه صاحب نظر و دارای دانش فنی لازم و تجربه کافی و تحقیقات لازم می­باشند از کسانی دیگر ساخته نباشد. همانطور که قبلا اشاره شد تولید سوخ و گل شاخه بریده لیلیوم باید در کنار هم و به صورت مکمل انجام گیرد تا ضایعات یا همان سوخ­های که عموما دور ریخته می­شوند دوباره به چرخه تولید برگشته و نه تنها به آنها به چشم ضایعات بلکه به چشم ماده اولیه مورد نیاز برای امر تکثیر نگاه کنیم.

2019 :تعداد دفعات بازید